Dierenarts

Evelyn Bouwens

Algemene geneeskunde paarden, honden en katten.
TriggerPoint-behandeling, paardentandarts en lasertherapie.

evelyn@dierenartsbouwens.be

Gsm: 0486/47 42 96


Wie ben ik?

- afgestudeerd als paardendierenarts in 2010
- stages bij praktijkdierenartsen, dierenkliniek Emmeloord en Veterinair Centrum Someren
- 2010-2011 specialisatiejaar paard universitaire dierenkliniek Merelbeke
- sinds 2011 werkzaam in groepspraktijk (paard – kleine huisdieren)
- sinds 2013 eigen praktijk in Tielrode

Bijscholingen in binnen- en buitenland oa.:

- Dry needling: trigger point behandeling bij paarden
- Poor performance & rehabilitation of the sports horse
- Voedingsconsulent paard
- Hartslagmeting: training en analyse van het sportpaard
- Tandheelkunde paard
- Wondzorg paard
- Advanced class IV K-laser practioneer
- …

Dierenarts aan huis

Voor de paarden kom ik uiteraard tot bij u op stal. Ook huisbezoeken voor kleine huisdieren zijn mogelijk in regio Temse.
Op die manier kan uw dier in alle rust thuis onderzocht en behandeld worden. Chirurgische ingrepen gebeuren in de praktijk.
Daarnaast opent binnenkort de praktijk in het centrum van Tielrode.
Er wordt enkel op afspraak gewerkt.

Voor spoedgevallen 24u op 24u en 7 dagen per week bereikbaar. Kan ik zelf niet onmiddellijk komen, is er steeds een buurtcollega die vervangt (nummer wordt doorgegeven op de voicemail).

DIENSTEN PAARDEN

PAARDEN HONDEN EN KATTEN


(HALF-)JAARLIJKSE VACCINATIE

Best wordt uw paard minimaal 1 maal per jaar gecontroleerd. Dit kan op het moment van de jaarlijkse vaccinatie.
Meer info... » Voor mij is belangrijk dat voor de vaccinatie de algehele gezondheid van uw dier wordt gecontroleerd. Hierbij wordt uw paard uitwendig onderzocht en worden de longen en het hart beluisterd. Op deze manier heb ik als dierenarts ook een beeld van de ‘gezonde toestand’ van uw paard. Dit maakt bij latere ziekte een betere en snellere diagnose mogelijk. Wedstrijdpaarden worden verplicht halfjaarlijks (Federatie) gevaccineerd tegen influenza, meestal in combinatie met tetanus. Geadviseerd wordt om deze dieren ook vaccin tegen rhinopneumonie toe te dienen. Op dit moment wordt ook het ontwormingsschema besproken en de conditie waarin het dier zich bevindt.

BLOEDONDERZOEK

Veel paardeneigenaars kiezen ervoor, om op regelmatige basis het bloed van uw (sport-)paard te laten onderzoeken.
Meer info... » Op deze manier heeft u een algemeen gezondheidsbeeld en kunnen eventuele tekorten worden opgespoord (en aangevuld) zodat optimale prestaties mogelijk zijn.

CASTRATIE

De castratie van uw hengst kan thuis gebeuren, liefst in het voor- of najaar (insecten). Hiervoor wordt hij onder algemene anesthesie gebracht.


VRUCHTBAARHEIDS- BEGELEIDING

Voor eigenaars die graag een veulen willen fokken, is het mogelijk de merrie thuis op te volgen.
Meer info... » Door middel van echografie wordt het juiste tijdstip van dekken bepaald. Als er vers sperma beschikbaar is van de door u gekozen hengst, kan het dekken eveneens thuis plaatsvinden.

IDENTIFICATIE

Veulens worden verplicht gechipt en geregistreerd in de databank. Bij de aankoop van een nieuw paard dient de eigenaar na te gaan of het dier geregistreerd is in de Belgische databank, neem contact op voor meer informatie.

SPOEDBEHANDELINGEN

Bij koliek, wondes of andere urgenties ben ik steeds bereikbaar.
GEBITSBEHANDELING

Ik ben gespecialiseerd in gebitsbehandeling.

Meer info...

TRIGGER POINT BEHANDELING

Ik volgde een opleiding tot dry needling-therapeut.

Meer info...

LASERTHERAPIE

Een van de moderne therapieën binnen de paardengeneeskunde is lasertherapie.

Meer info...
DIENSTEN HONDEN EN KATTEN

PAARDEN HONDEN EN KATTEN


JAARLIJKSE CONTROLE & VACCINATIE

Het is belangrijk ook gezonde dieren op regelmatige basis te laten nakijken, ook als uw dier niet ziek lijkt.
Meer info... » Problemen kunnen op deze manier vroeg opgespoord worden, en indien nodig aangepakt. Op deze manier heb ik als dierenarts ook een beeld van de ‘gezonde toestand’ van uw huisdier. Daarnaast is het van belang te beschermen tegen vaak voorkomende aandoeningen: hiervoor dient de jaarlijkse inenting. Op dit moment wordt ook de bestrijding van parasieten (in- en uitwendig) besproken.

BLOEDONDERZOEK

Sommige aandoeningen zijn op te sporen door middel van een bloedname. Vooral bij oudere dieren...
Meer info... » kan het een goed idee zijn om via bloedonderzoek het functioneren van de organen te monitoren. Op deze manier hebben we een algemeen gezondheidsbeeld en kunnen eventuele tekorten worden opgespoord (en aangevuld).

IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE

Alle katten en honden in België dienen gechipt te zijn en ingeschreven in hun respectievelijke databank.


CASTRATIE EN STERILISATIE

Bij katten is er de verplichting om jonge dieren steriel te maken (en te identificeren en registreren), alvorens ze van eigenaar veranderen.
Meer info... » Zowel katers als kattinnen kunnen vanaf het gewicht van 1kg onder anesthesie worden gebracht voor deze operatie. Teefjes worden vooral steriel gemaakt uit gezondheidsoverwegingen. Onderzoek heeft uitgewezen dat als een hond niet wordt blootgesteld aan vrouwelijke hormonen, zij een veel lagere kans heeft op baarmoeder- en melkkliertumoren. Bovendien voorkomt men dat de baarmoeder na een leven lang loopsheden, zichtzelf niet meer kan opschonen waardoor een baarmoederinfectie ontstaat. Op dat moment moeten we een ouder, ziek dier onder anesthesie brengen voor een risicovolle operatie. (deze operatie wordt uitgevoerd ism een buurtcollega, in een naburige praktijk). Wanneer u merkt dat uw reu zich dominant opstelt, kan het nuttig zijn hem te laten castreren. Ook hevig gedrag en markeren kunnen we op deze manier onder controle krijgen.

CHIRURGIE

Bepaalde wonden worden best gehecht onder sedatie (met lokale verdovind) of algehele anesthesie. Ook kunnen gezwelletjes worden weggenomen.

TANDVERZORGING

Ruikt uw hond of kat onaangenaam uit de mond? Vermijdt hij het kauwen van harde brokjes? Dan zou het wel eens kunnen dat er zich door tandsteen, een slecht gebit heeft ontwikkeld.
Meer info... » Onder anesthesie kunnen we de het gebit reinigen met de ultrasoon en eventuele slechte tanden verwijderen.SPOED

Sommige dingen kunnen niet wachten. Indien u twijfelt of uw dier directe hulp nodig heeft, neem gerust contact op, zo kunnen we overleggen, of het wel degelijk over een spoedgeval gaat. Als dierenarts kan ik in veel gevallen telefonisch inschatten of iets dringend is of niet. .      SPECIALISATIES

Geneeskunde voor paarden is continu in beweging. het diagnostische en therapeutische arsenaal wordt steeds uitgebreider maar tegelijk ook verfijnder en doelgerichter. De toename van wetenschappelijke informatie noodzaakt tot doorgedreven specialisatie.

Tandverzorging paard

Het gebit van een paard heeft een relatief korte kroon (zichtbaar deel van de tand in de mond) en een erg grote reservekroon/ wortel die weggestopt zit in het kaakbeen. De paardentanden slijten door het malen van ruwvoer en komen aan eenzelfde ritme uit de tandkas verder tevoorschijn.
Meer info... » Een regelmatige gebitscontrole is nodig om dit natuurlijke slijtageproces te kunnen opvolgen. Een deel van onze communicatie als ruiter doen we via de mond van ons paard, het is dan ook essentiëel dat deze in goede conditie is!


Dry Needling of TriggerPoint-behandeling

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spieren. Ze zijn het resultaat van (langdurige) spanning in de spier en geven pijn en zelfs bewegingsklachten. Soms ontstaan deze spierknopen acuut door trauma of een plotse verkeerde beweging.
Meer info... » Echter zien we vaak spierknopen door lang een verkeerde houding aannemen bvb door een slecht passend zadel, overbelasting of net te weinig beweging, een verkeerde hoefstand etc. Na het oplossen van deze onderliggende oorzaak, zal het paard beter gaan bewegen na het behandelen van de triggerpoints. Bij dry needling worden lange, erg fijne naaldjes ingebracht in de verkrampingen. Op deze manier wordt een ‘twitch’ of korte aanspanning van de spier veroorzaakt, waarna deze kan ontspannen. Het gaat enkel om het inbrengen van de naaldjes, er wordt geen vloeistof ingespoten (vandaar de ‘dry’). Beweging na de behandeling is belangrijk! Het paard mag daags na de behandeling alweer aan het werk onder de ruiter, tenzij er veel problemen waren in het gebied van het zadel. Dan zijn een tweetal dagen longewerk aan te raden. Het optimale effect wordt bereikt na +/- 10 dagen (belangrijk om rekening mee te houden als u een behandeling plant in functie van een belangrijke competitie).Lasertherapie

Door met laserlicht van bepaalde frequenties op weefsel te schijnen, wordt het opgenomen diep in de cellen en gaat het daar de productie van energie verhogen. Dit wetenschappelijk bewezen proces wordt biostimulatie genoemd.
Meer info... » Zo ontstaat er een verbeterde doorbloeding, zal zwelling afnemen, is er een onmiddellijk pijnstillend effect en een verbeterd herstel. De gebruikte Class IV- laser kan doordringen tot diep in de weefsels. De laser kan in theorie elke cel in het lichaam aanzetten tot een beter herstel, in praktijk wordt hij vooral ingezet bij peesblessures, wondes en chronische pijn (honden en katten met arthrose). De behandeling is vrij kort en volledig pijnvrij, wat maakt dat ze zeer goed verdragen wordt.